Thursday, November 8, 2012

EGYPT *PART 2

Views
Assalamualaikum,
hari nie da masuk hari ke tiga aku tido kt umah umi sakinah . hmm
knp ? aku ade probss sikit dgn budak bilik ,, panjang ctew nyew , tp malas pulak nk ctew --''


ok better kite citew about mesir kn ..

mesir , , 
negara yang jauh berbeza dari malaysia , 
negara yang ibarat tiada undang- undang ,
negara yang agak berdebu ,
negara yang mempunyai rakyat yg agak kurg budi bahasa

tp tak semua yg macam tu , certain ajeee k .
jgn salah phm pulak
hihi



masa first time jejak kaki di bumi anbiya nie , tak terkata , keadaan jauh berbeza dengan apa yang disangka.
jalan raya kat mesir nie sangat sibuk , terutama di cairo .

Ya Allah , dorang mmg btol2 mcm tk de undang2 jalan raya , kalo kt mesir alat perhubungan utama kt atas jalan raya ialah HON HON HON dan HON .
dorang sume mesty akn bunyi kn hon tiap masa
 kdang2 rase macam da dekat pasar da , bising sgt ,
nie kalo setiap saat tak dgar hon tu macam agak pelik laa yee
bukan mesir laaa tu . haha

bawah nie gambar kt area uni aku , nie baru kt mansoura
belom kt cairo lg . hihi







then kalo kt cnie one way pom ade je yang baik hati jd kn two way , sampaikn accident . ish2
jalan yang sepatutnye satu line bole di jadikn berline2, agak2 dlm 8 atau 9 line pom bole ,
sangat tak terkawal jadi kt cnie.

lagi best kt cnie ialah pnunggang moto , perghh , dorang kt cnie bawak moto tak yah pakai helmet pom takpe tp kalo kt malaysia, *pikir2 laa sdri kdaan dye cmne

hmm.

kalo kt mesir nie , nk bergambau tu kne pndai cari tempat laa  , kn xpasal2 gmbau tu dipenuhi sampahh


gambau nie ambik time otw to kuliah  , 
waktu pagi so xramai lg laa yg klua umah




hihi , cnie mmg agak susa jgak laa nk jumpe tong sampah besar yg mcm kt mlysia tu , tong sampah ade pom tak guna jgk dorg nie,  still nk buang kt tepi tepi jalan tak paham betol laa dgn dorg niee .


tapi kan , bila da masuk kawasan istad gamaah ..
agak okey jgak laa , bru nampak bersih sikit .
dan tak takot sangat ,








okkk laa , aku pum da lame mghadap lappy niee, tak stdy pulakk niee
revision pum tak buat lagi , huhu
jap lgi nk balik umah da tp kne ade musyrif nyeee..

k laa . tata . jumpe lagiii :O




p/s : sdey nyee tak dpt raya eidul adha tahun niee dengan family. grrr. tp raya kt cnie pom xdew kurg nyee
best jgk ,dapat beraya kt rumah senior2 , ade jamuan besar-besaran .
makanan pum bole tahan best..
 cume tak sempat nk tgk org sembelih unta jee !!









         
♥ TERIMA KASIH,SEMOGA BERJUMPA LAGI ♥

Tuesday, October 16, 2012

EGYPT *PART 1

Views
bismillahh ,

Assalamualaikum 

alhamdulillah da selamat sampai mesir , bumi anbiya pada jam 4.30 pagi waktu mesir bersamaan 11.30 tgahari waktu malaysia . syukur alhamdulillah Ya Allah ..


mama , abah , along , angah , kak ika , anggerik , n sumee adek da selamat sampai mesir niee , hehe . jelezz tak korang ?

hmm...
waktu pertama kali sampai kt mesir , macam tak percaya , selalu tanya kt diri " betul ke aku kt mesir nie"
harinie da genap 16 hari kat mesir . macam macam dugaan . tp kt cnie kne laa bnyak bersabar .
ibarat senior cakap Musibah , Sabar , & Redha (M,S,R ) 




thanks korang sebab da hantar adek ke klia :)
love you all 


view dari dlm bus . cantek aje kt cairo nie


cairo international airport


 *
*
*

nie kire tempat wajib semua orang laa bila datang mesir nie kn 
" pyramid "

di mesir nie kita pilih nk ikot mcm sape
same ada FIRAUN ataupum NABI MUSA...

kalo kita ikot firaun ibarat kita merangkak masuk ke dlm pyramid kepanasan
ataupum kalo ikot nabi musa kita tak perlu merangkak , hanya berdiri untuk masuk ke dalam masjid yang jauh lebih sejuk dari pyramid ..

soo, the conclusion is , kt mesir nie , orang yang jahat tu jahat sgt mcm firaun
dan yang baik tuh mcm nabi musa



kira kira 2 jam lbey after pegi pyramid . kiteorg sampai mansoura




p/s : da berhari hari kat mesir nie baru dapat update blog.. gara-gara xdew wifi :(























♥ TERIMA KASIH,SEMOGA BERJUMPA LAGI ♥

Friday, September 21, 2012

PACKING

Views
wow , 9 days left
time run so fast , right ?
hmmm. 

never mind , for my own sake . for my future =='

""hey , its time to packing "".

A : going where ??

ME : oh , its secret  . no worries, you will know soon . 


let's check it up

tarrraaaaaa !!

|
|
|


groceries




DOMORIRI always be beside bag . 
oh , yes , the bag size is 28 inch .  

hmm , either i bring domo or not eh?


actually 
not finish pack yet ...lol >.<

LUGGAGE
the max weight is around 46kg , 
then should divide by two bags , only two bags okay !
so, mean 23kg each bag  
one bag is for groceries
and another bag is for clothing and goods


HAND CARRY
any liquid containers must be place in plastic bag.
and each container should not exceed 100ml .




ticket : KUL CAI ??





p/s : Each kg excess EGYPT AIR prescribe the charges RM100 per kilo








♥ TERIMA KASIH,SEMOGA BERJUMPA LAGI ♥

| COPYRIGHT RESERVED © 2012 BY PUTERY_RIRI |